Aanvaarding

over loslaten en niet-grijpen

PaperArtStudio

Creatieve Zenbeoefening

Aanvaarding is afstappen van het idee dat dingen anders of beter zouden moeten zijn dan ze de manier waarop ze zich manifesteren. Aanvaarding is een zeer belangrijke levensvaardigheid. Want zijn we  niet allemaal op de één of andere manier geconfronteerd geworden met iets dat we dienden te aanvaarden? En vonden we dat niet best moeilijk? Maar het kan alleen maar een belangrijke levensvaardigheid zijn, precies omdat er ook de mogelijkheid is dat er zoiets bestaat als een ‘fout’ of een ‘probleem’ en dat er dus iets te aanvaarden is.  In Zentangle, zeggen we, zijn er echter geen fouten. Zentangle is een metafoor voor leven en levenskunst. Dat houdt in dat er ook geen fouten in het leven zijn. Maar ervaren we dat ook werkelijk zo? Of kunnen we de fouten in een Zentangle en dus ook in het leven aanvaarden?

 

“Wat wij een fout of probleem noemen, is in feite gewoon iets dat er anders uitziet of anders verloopt dan we verwachten, hopen of denken.”

 

JELLA VERELST

 

“Wat wij een fout of probleem noemen, is in feite gewoon iets dat er anders uitziet of anders verloopt dan we verwachten, hopen of denken.”
(Jella Verelst)

 

IK MOET EERLIJK TOEGEVEN: IK HEB ZENTANGLES MET FOUTEN. Dat zijn bijvoorbeeld Zentangles met lijnen die recht behoren te zijn, maar om één of andere reden toch een stevige lelijke kronkel vertonen. Of een Zentangle waarbij de combinatie van motieven naar mijn idee echt wel beter had gekund. Je ziet: het gebeurt; ja ook in een Zentangle… net zoals ook in het leven niet alles gesmeerd loopt of eruit ziet zoals we dat in gedachten hebben.

 

“AANVAARDING OORDEELT NIET OVER GOED OF SLECHT, JUIST OF FOUT”

JELLA VERELST

“Precies dat niet oordelen is wat we nodig hebben”

JELLA VERELST

LOOPT ER DAN IETS FOUT? — Wat wij een fout of probleem noemen zouden we kunnen omschrijven als iets dat er anders uitziet of verloopt dan je verwacht, hoopt of denkt. En geeft toe ‘Iets dat er anders uitziet of verloopt, dan je verwacht, hoopt of denkt’ klinkt op zich niet echt dramatisch en bovendien niet eens zo heel ‘fout’ of een ‘probleem’. Toch geeft geconfronteerd worden met iets dat anders is dan we verwachten of hopen niet echt een comfortabel gevoel. Wanneer in het leven iets anders loopt dan verwacht, roept dat zelfs vaak angst, boosheid, verdriet of teleurstelling op.

DE OPLOSSING IS AANVAARDING — Want aanvaarding oordeelt niet over goed of slecht, juist of fout. Precies dat niet beoordelen is wat we nodig hebben. Maar wat moeten we aanvaarden en hoe? En ja, wat is precies dat afstappen van het idee dat het anders of beter zou moeten zijn? Aanvaarding heeft net als andere kwaliteiten meerdere lagen en betekenissen. Twee daarvan zijn ‘loslaten’ en ‘vertrouwen’. De opbouw, de stappen en het ritueel van Zentangle kunnen ons helpen om loslaten en vertrouwen te beoefenen.

“Met ons hoofd willen we altijd alles be-GRIJPEN. En door dat voortdurend grijpen, dienen we dus ook voortdurend los te laten.”

JELLA VERELST

“(…)Een Zentangle is ongepland. Het eindresultaat van een Zentangle is altijd een verrassing, zelfs voor diegene die hem creëert. De Zentanglekunstvorm is één van de weinige kunstvormen waar we bewust op geen enkele wijze plannen wat het eindresultaat gaat zijn. Er is dan ook geen specifieke verwachting en dus geen kans op teleurstelling (…)”

JELLA VERELST
(Het Geluk van de Boer p28)

“(…)Een Zentangle is ongepland. Het eindresultaat van een Zentangle is altijd een verrassing, zelfs voor diegene die hem creëert. De Zentanglekunstvorm is één van de weinige kunstvormen waar we bewust op geen enkele wijze plannen wat het eindresultaat gaat zijn. Er is dan ook geen specifieke verwachting en dus geen kans op teleurstelling (…)”
(Jella Verelst – Het Geluk van de Boer p28)

ONGEPLAND EN ZONDER VERWACHTING — “(…)Een Zentangle is ongepland. Het eindresultaat van een Zentangle is altijd een verrassing, zelfs voor diegene die hem creëert. De Zentanglekunstvorm is één van de weinige kunstvormen waar we bewust op geen enkele wijze plannen wat het eindresultaat gaat zijn. Er is dan ook geen specifieke verwachting en geen kans op teleurstelling (…)” Vaak spreken we echter bij de beoefening van Zentangle over het eindresultaat loslaten. Maar wanneer je diep naar de bovenstaande omschrijving van de de Zentanglekunstvorm kijkt , zie je dan ergens iets over ‘loslaten’? (Ja, lees nog maar eens goed) Wel, ik ook niet. Wanneer je niet grijpt, is er ook niets om los te laten. En dat  is zelfs geen ingewikkelde, theorie, maar gewoon heel vanzelfsprekend. De diepe kern van de beoefening van Zentangle gaat niet om loslaten, maar om niet-grijpen.

“Tevredenheid ontstaat niet door ‘doen’, maar door ‘niet doen’”

JELLA VERELST

“De diepe kern van de beoefening van Zentangle gaat niet om loslaten, maar om niet-grijpen.”

JELLA VERELST

‘NO MISTAKES’ (GEEN FOUTEN) IN ZENTANGLE VERWIJST DAN OOK NIET NAAR HET TEGENGESTELDE VAN ‘FOUTEN’ — No mistakes (Geen fouten) verwijst naar de natuurlijke staat van tevredenheid. De ervaring van tevredenheid is er gewoon, wanneer we niet grijpen. Tevredenheid ontstaat niet door ‘doen’, maar door ‘niet doen’.
No mistakes is als je ‘t zo bekijkt een prachtig inzicht, een mooie ervaring ook. Helaas staan we onszelf heel vaak in de weg, want met ons hoofd willen we altijd alles be-GRIJPEN. En door dat voortdurend grijpen, dienen we dus ook voortdurend los te laten.

HEB JE JE OOIT AFGEVRAAGD WAT WE LOSLATEN? — Loslaten gaat niet over het eindresultaat. Met het eindresultaat is trouwens helemaal niets aan de hand (No mistakes, weet je nog?). Een kleine vergelijking: Ons leven is een beetje zoals het weer: soms schijnt de zon, soms regent het. Natuurlijk hebben we liever dat de zon schijnt en het niet regent. Misschien worden we er zelfs helemaal niet vrolijk van wanneer het regent wanneer we met vakantie zijn. Mogelijk klagen we er zelfs over en zijn teleurgesteld of zelfs een beetje boos. Maar is ‘de regen’ dan het werkelijke probleem of de oorzaak van onze teleurstelling? Natuurlijk niet. Het werkelijke probleem of de oorzaak is ons idee en onze verwachting dat het voortdurend zonnig moet zijn en dat het anders zou moeten zijn dan het zich voordoet. Het weer is bovendien gewoon het weer: het weer verschijnt nu eenmeel onder de vorm van zowel zon als regen. Op dezelfde manier verwachten we ook in het leven dat de zon voortdurend schijnt, terwijl we als we echt eerlijk zijn, we heel goed beseffen dat het leven zich niet alleen als ‘zonnig’ manifesteert.

 

VAAK DENKEN WE DAT LOSLATEN GAAT OVER DE DINGEN, DE GEBEURTENISSEN. — Maar zie je ook dat wanneer je de verwachtingen loslaat er aanvaarding is ongeacht of de omstandigheden anders of beter zijn. Loslaten gaat over onszelf, niet over de verschijnselen. Datzelfde zie ook in Zentangle: Wanneer er een stevige kronkel zit in je lijn in je Zentangle, dan is het probleem niet de kronkel in de lijn, maar je idee en verwachting dat er geen kronkel zou mogen zijn. Daarom beoefenen we Zentangle: om precies tot dat inzicht te komen en dat vervolgens ook in ons leven te be-leven.

 

“Loslaten gaat over onszelf, niet over de verschijnselen.”

JELLA VERELST