Verlangzamen

PaperArtStudio

Creatieve Zenbeoefening

Sommige woorden spreken meer tot ons dan andere. En ze hoeven daarvoor helemaal niet ‘out of the box’ te zijn of iets spectaculair te omschrijven. Meestal vinden we ze gewoon mooi of betekenen ze meer voor ons dan andere woorden die we dagelijks gebruiken. Voor mij persoonlijk is ‘verlangzamen’ zo’n woord. Het woord verlangzamen kwam ik een poosje geleden tegen. Het stond, geloof ik, ergens in een gedicht. Het trok meteen mijn aandacht. Eerst en vooral misschien omdat het een niet bestaand woord is, maar een woorden dat ontstaan is uit dichterlijke vrijheid. Het bijzondere is dat er duidelijk twee verschillende woorden in te ontdekken zijn: verlangen en langzaam.

“Vertragen in het dagelijks leven gaat er niet zozeer om om alles te doen op een tergend traag tempo. Het is vooral een oproep om terug te keren naar het ritme van het hart.”

JELLA VERELST

“Vertragen in het dagelijks leven gaat er niet zozeer om om alles te doen op een tergend traag tempo. Het is vooral een oproep om terug te keren naar het ritme van het hart.”
(Jella Verelst )

WANNEER WE IETS LANGZAAM DOEN VERTRAGEN WE — Dat is het eerste wat we bij Zentangle doen: vertragen. Echt letterlijk. Zentangles tekenen we met aandacht. Wanneer we iets op een aandachtige manier doen, doen we het vaak ook automatisch wat langzamer dan anders. Bovendien helpen de Zentanglematerialen ons te vertragen. We tekenen met een vrij dunne pen. En de Zentangletiles (het papier waarop we tekenen) heeft bovendien een beetje structuur. Dat maakt dat je pen niet zomaar over het papier glijdt. Het valt op dat de pen en het papier zodanig op elkaar zijn afgestemd, dat het mogelijk is om op een comfortabele manier te vertragen, maar zonder lastige haperingen.

“Het hart is bovendien onze meest stabiele en betrouwbare inspiratiebron in al onze relaties. Of deze relatie nu mensen, voorwerpen of situaties betreft, ons hart weet veel beter dan ons hoofd hoe we in een goede relatie komen met alles wat samen met ons bestaat en leeft.”

JELLA VERELST

“Wanneer in het dagelijks leven onze voorkeuren de vorm van eisen en voorwaarden aannemen, zullen we vaak geconfronteerd worden met teleurstelling, verdriet of boosheid.”

JELLA VERELST

ZENTANGLE NODIGT ONS OOK UIT OM IN HET DAGELIJKS LEVEN TE VERTRAGEN — Dan gaat het niet zozeer erom om alles te doen op een tergend traag tempo. Het is vooral een oproep om terug te keren naar het ritme van het hart. Ons hart werkt namelijk op een aanzienlijk ander ritme dan ons hoofd. Ons hart laat zich ook niet zo beïnvloeden door een steeds doller draaiende wereld. Het hart is bovendien onze meest stabiele en betrouwbare inspiratiebron in al onze relaties. Of deze relatie nu mensen, voorwerpen of situaties betreft, ons hart weet veel beter dan ons hoofd hoe we in een goede relatie komen met alles wat samen met ons bestaat en leeft.

EENDER WELKE RELATIE GAAT ECHTER GEPAARD MET EEN AANTAL VERWACHTINGEN — En dat brengt ons bij het woord verlangen. Zentangles worden getekend zonder vooropgesteld eindresultaat. Elk stapje van het Zentangleproces en heel de manier waarop een Zentangle wordt opgebouwd ondersteunt dat principe. Wanneer we Zentangle vanuit een Zenperspectief bekijken, laten we de dingen leeg in de zin van een lijn is een lijn. Wanneer we een lijn bijvoorbeeld mooi of lelijk vinden, dan is de lijn niet langer leeg. Natuurlijk hebt u, net als ik trouwens, een voorkeur voor mooie lijnen. Met een voorkeur voor mooie lijnen is trouwens ook niets mis. Maar wanneer we mooie lijnen gaan zien als een noodzaak om een geslaagde Zentangle te creëren, dan wordt deze voorkeur al snel een eis of een voorwaarde. Wat lijnen in Zentangles betreft, lijkt dat allemaal heel onschuldig. Maar wanneer in het dagelijks leven onze voorkeuren de vorm van eisen en voorwaarden aannemen, zullen we vaak geconfronteerd worden met teleurstelling, verdriet of boosheid.

“Wanneer we in het dagelijks leven onze voorkeuren gaan beschouwen als de bron van vreugde, geluk en succes, dan verstart onze houding tegenover dingen, mensen en omstandigheden’. De openheid en liefde is dan niet langer aanwezig in deze relatie  ”

JELLA VERELST

“In principe zouden we naar de dingen moeten kijken zonder ze te beoordelen of zonder iets toe te voegen, maar we doen het toch. Voortdurend zelfs. We vinden iets mooi of niet mooi, vinden iemand leuk of niet leuk of vinden omstandigheden aangenaam of onaangenaam, gewenst of niet gewenst..”

JELLA VERELST

‘In principe zouden we naar de dingen moeten kijken zonder ze te beoordelen of zonder iets toe te voegen, maar we doen het toch. Voortdurend zelfs. We vinden iets mooi of niet mooi, vinden iemand leuk of niet leuk of vinden omstandigheden aangenaam of onaangenaam, gewenst of niet gewenst.’
(Jella)

OOK IN HET DAGELIJKS LEVEN IS HET BELANGRIJK OM DE DINGEN LEEG TE LATEN — In principe zouden we naar de dingen moeten kijken zonder ze te beoordelen of zonder iets toe te voegen, maar we doen het toch. Voortdurend zelfs. We vinden iets mooi of niet mooi, vinden iemand leuk of niet leuk of vinden omstandigheden aangenaam of onaangenaam, gewenst of niet gewenst. Wanneer we in het dagelijks leven onze voorkeuren gaan beschouwen als de bron van vreugde, geluk en succes, dan verstart onze houding tegenover dingen, mensen en omstandigheden. De openheid en liefde is dan niet langer aanwezig in onze relatie met de dingen rondom ons.

“Wees je bewust van je voorkeuren, maar maak ze niet tot voorwaarden en eisen voor een geslaagd en gelukkig leven.”

JELLA VERELST

ZENTANGLE NODIGT ONS UIT OM OP EEN SPEELSE MANIER TE VERLANGZAMEN — Vooral dat speelse is belangrijk. We tillen vaak zo zwaar aan termen als rust en tevredenheid. We worden er zo bloedserieus van terwijl het uiteindelijk gaat over het gewone dagelijkse leven. Wat verlangzamen betreft: het maakt niet uit ‘hoe goed je er in bent’ of dat je met veel oefening ‘er beter in wordt’. Het enige wat werkelijk telt is of je het gewoon doet. Neem dus gewoon je tile, je potlood, je pen en begin. Teken elke lijn zonder voorbehoud. Je mag daarbij best een voorkeur hebben voor mooie lijnen. Maar laat een kronkel in een lijn die bedoeld was om recht te zijn, niet bepalen of je tekenmoment geslaagd is of niet. Dat is verlangzamen.

EN VERLANGZAMEN IN HET DAGELIJKS LEVEN DAN? — Doe dat wat gedaan moet worden met aandacht, zonder voorbehoud. Wees je bewust van je voorkeuren, maar maak ze niet tot voorwaarden en eisen voor een geslaagd en gelukkig leven. En o ja, vergeet daarbij vooral niet om elk moment altijd ten volle te beleven…

“Wat verlangzamen betreft: het maakt niet uit ‘hoe goed je er in bent’ of dat je met veel oefening ‘er beter in wordt’. Het enige wat werkelijk telt is of je het doet.”

JELLA VERELST