Beoefening

wekelijkse samenkomsten
Beoefening 2017 - 2018

De samenkomsten zijn telkens van 09u30 tot 12u00 en gaan door in onze eigen workshopruimte, Kijkuitstraat 141 te Kalmthout. Er is een kort onderricht en een eerste tekensessie van 09u30 tot 10u30. Van 10u30 tot 11u00 is er een pauze (drank en koekjes zijn voorzien). Wie voldoende heeft aan één uurtje tekenen heeft dan ook de mogelijkheid om aan het begin of einde van de pauze te vertrekken. Van 11u00 tot 12u00 is er nog een tweede tekensessie.

Je minimumbijdrage* voor deelname aan de samenkomsten is 5,00 euro. Graag bij het binnenkomen zelf even je naam noteren op het lijstje en je bijdrage in ‘het blauwe potje’ deponeren.

Kan ik ook meedoen?

Jazeker! Onze beoefening is geschikt voor iedereen met een minimale basiskennis Zentangle. Er is intussen voldoende informatie over Zentangle vrij beschikbaar via het internet en in diverse boeken over deze methode.  Wij bevelen in het bijzonder het boek ‘Zentangle – De Praktijk 1’  van Rick Roberts en Maria Thomas aan. Onze beoefening is in de eerste plaats eenvoudig met veel herhaling en uitdieping van zowel de basisprincipes en theorie van Zentangle als van de filosofie. Voor wie samen met ons wil beoefenen is het vooral ook belangrijk dat je je kan vinden in een benadering met weinig nadruk op artistieke vaardigheid.

Wanneer we in groep beoefenen dienen we ook rekening te houden met anderen en met dat wat er van moment tot moment tijdens het tekenmoment gebeurt. We gaan op een respectvolle manier om met ons tekenmateriaal en hebben respect voor de beoefening van anderen die samen met ons tekenen. Zo zorgen we ervoor dat Zentangle niet herleid wordt tot een ‘even weg zijn van de wereld’ maar integendeel een harmonieus samenzijn is met iedereen en alles wat samen met ons in deze ruimte en op dit moment aanwezig is.

Daarnaast kan tekenen in groep kan ook een goede stimulans zijn om regelmatig te tekenen. Bovendien is het gewoon ook aangenaam om samen iets te doen.

Is dit iets voor jou? Je bent altijd welkom om met ons mee te beoefenen. Op deze pagina kan je naast de data en de inhoud van de samenkomsten al de nodige informatie vinden om je aan te melden voor deze groep en om je in te schrijven voor de samenkomsten. Toch extra hulp nodig? Neem contact met ons op via het contactformulier op deze website of door een mailtje te sturen naar info(at)paperartstudio.be

 • wo
  29
  nov
  2017

  MM TangleEnhancers

  09u30 - 12u00

  Een schitterend monogram 

   

 • wo
  06
  dec
  2017

  MM TangleTechnieken

  09u30 - 12u00

  Wit en metallic op een zwarte Zendalatile

   

 • wo
  13
  dec
  2017

  MM TangleTechnieken

  09u30 - 12u00

  Gekleurde randjes

   

 • wo
  20
  dec
  2017

  Speciale samenkomst

  09u30 - 12u00

  De jaarlijke 'verrassingssamenkomst'

  Patronen zijn niet enkel typisch voor de zentangletechniek en methode. We verkennen vandaag een techniek met een heel eenvoudig patroon en verrassende resultaten.

   

 • wo
  03
  jan
  2018

  MM TangleEnhancers

  09u30 - 12u00

  details nog niet gekend

   

   

 • wo
  10
  jan
  2018

  MM TangleTechnieken

  09u30 - 12u00

  De zeepsteen voor een subtiele 'kleur' op een zwarte tile

   

Wat moet ik doen om aan de samenkomsten te kunnen deelnemen?

Voor je kan deelnemen aan de samenkomsten, dien je lid te worden van deze groep. Dit doe je door een lidmaatschap ‘Beoefening’ aan te schaffen. Het lidmaatschap is geldig  van 01 september tot 31 augustus. Voor het lidmaatschap betaal je tussen 10,00 en 25,00 euro. Je bijdrage is op basis van een ‘Betaal vanuit je hart’-principe*. en dus mag je je eigen prijs bepalen. Je bijdrage dient om materiaal aan te schaffen dat we hier ter plaatse vrij ter beschikking stellen om je beoefening te ondersteunen. Door het lidmaatschap aan te kopen voor een bedrag hoger dan de minimumprijs (10,00 euro) ondersteun je de ontwikkeling van ‘De Weg van de Pen’ en de verdere ontwikkeling van de inhoud van deze website.

Nieuw voor het lidmaatschap 2017 -2018

Wie een Lidmaatschap Beoefening aanschaft kan zich vrijblijvend registreren voor een account op onze website en kan zich inschrijven voor de reminders voor de wekelijkse samenkomsten.
Door je te registreren, wordt er voor jou een gebruikersprofiel aangemaakt op onze website.
Met dit gebruikersprofiel kan je inloggen op onze website met je gebruikersnaam en wachtwoord.
Via de pagina ‘Lidmaatschap Beoefening’ heb je
– als dankjewel voor je ondersteuning  toegang tot de 30-dagen mini-cursus ‘Tel je Zegeningen’
– toegang tot de inhoud van de samenkomsten die je hebt bijgewoond

Wens je een Lidmaatschap Beoefening aan te schaffen om wat we hier doen bij PaperArtstudio te ondersteunen maar kan of wens je niet aan de samenkomsten deel te nemen, heb je door je te registreren toegang tot de 30-dagen mini-cursus ‘Tel Je Zegeningen’.

LIDMAATSCHAPkopie

Ja, ik ben klaar om lid te worden van deze groep.

Hoe schrijf je in voor de samenkomsten?

Leden krijgen enkele dagen voor elke samenkomst een ‘Reminder’ toegestuurd. Dit is een soort van uitnodiging via mail met de daarin de inhoud van de samenkomst. Je schrijft je in voor de samenkomst gewoon door in deze mail op de knop ‘beantwoorden’ te klikken. Je hoeft zelfs niets te typen.

Help! Ik ben lid maar ik heb geen reminder ontvangen.
Technologie is geweldig, maar uit ervaring weten we dat het tussendoor wel eens serieus de hik kan hebben. Geen paniek. Misschien is het bericht in je spam-folder of ongewenste e-mail terecht gekomen?  Kijk daar even eerst. Toch niets gevonden? Meld je dan aan door ons gewoon een mailtje te sturen. De data en inhoud van de samenkomsten kan je steeds online raadplegen.

Wat kost deelnemen aan de samenkomsten?

Je minimumbijdrage* voor deelname aan de samenkomsten is 5,00 euro. Graag bij het binnenkomen zelf even je naam noteren op het lijstje en je bijdrage in ‘het blauwe potje’ deponeren.

Deze minimumbijdrage dient voor het betalen van de onkosten voor verwarming en de accommodatie in het algemeen, de boekhoudkosten, het betalen van de wettelijke verplichte verzekeringen, taksen en belastingen, de aankoop van koffie, thee en de koekjes … (…) Kortom deze bijdrage dient voor het betalen van alles wat er praktisch komt kijken bij het organiseren van deze samenkomsten.
Wil je wat we doen met PaperArtStudio en de ontwikkeling van De Weg van de Pen ondersteunen of Johan en mij trakteren op een kopje koffie als dankjewel voor het organiseren van deze samenkomsten, dan ben je uiteraard altijd welkom om een extraatje in ‘het blauwe potje’ te stoppen.

We hoeven ook niet te weten wie wat in het ‘blauwe potje’ stopt: je hoeft geen bedrag naast je naam te noteren, je extra bijdrage is volledig anoniem. Zo hoeft ook niemand zich tot iets verplicht te voelen. Betaal je bijdrage ook bij het binnenkomen in plaats van bij het buitengaan, dat voorkomt dat je een ‘waarde’ gaat kleven op de samenkomst.

Wat bedoel je met 'minimumbijdrage' en 'betaal vanuit je hart'?

Je bijdrage voor de samenkomsten en de prijs van het lidmaatschap van deze groep is ‘een bijdrage vanuit het hart’, niet ‘betaal wat je het waard vindt’. Misschien heb je al wel eens gehoord over het principe van ‘betaal wat je het waard vindt’? Je kan bijvoorbeeld in bepaalde restaurants gaan eten en achteraf een bedrag betalen wat voor jou de maaltijd waard is.
Wij passen bij PaperArtStudio een gelijkaardig principe toe, maar dan niet op basis van waarde. Waarde houdt in dat je het ene vergelijkt met het andere. Dat doen we liever niet, want dat past niet bij een beoefening van Zentangle. Liever zien we een bijdrage op basis van het principe wat voor jou hart een juiste bijdrage is om deze beoefening en dit onderricht mogelijk te maken: niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Dus geen prijsbepaling op basis vergelijking (waarde), maar luisteren naar je binnenste om zo een juiste bijdrage te doen. Vind je dat moeilijk? Door de minimumbijdrage nemen we een flink deel van verantwoordelijkheid daarvoor van je schouders. Zie het verder als een goede praktische toepassing van je beoefening, want dat is ook hetgeen wat we tijdens de beoefening van Zentangle doen: niet vergelijken, maar diep kijken en luisteren.

Wat betekenen de verschillende benamingen van de samenkomsten?

Tijdens de beoefening komen veel verschillende technieken en meerdere praktische toepassingen aan bod. Daarom hebben we de samenkomsten ingedeeld in verschillende categorieën zodat we elke samenkomst, elke techniek en elke toepassing een eigen kader kunnen geven.

Mastermind TangleTechnieken
Met de MM Tangletechnieken bieden we een praktische inoefening van de tangles aan. Elke samenkomst staat één tangle centraal die we met verschillende tangletechnieken verder exploreren. Tijdens deze samenkomsten werken we eveneens met ‘Reticula’ en ‘Fragments’.

Mastermind StringTheorie
Met de MM StringTheorie bieden we een praktische inoefening van de verschillende strings aan.

Mastermind TangleEnhancers
Met de MM Tangle-enhancers bieden we een praktische inoefening aan van de tangle-enhancers aan en verkennen we daarnaast eveneens Zentangle Inspired Art op de originele Zentangletiles. Dit is een beoefening waarbij we ook zwarte, tankleurige en Opustiles exploreren en ook gebruik zullen maken van de verschillende Zendalatiles. Ook het werken met kleur hoort hierbij. Wie dat verkiest kan ook steeds gewoon gebruik maken van de witte Zentangletiles.

Mastermind Project
Tijdens deze samenkomst kan je een complete tile afwerken aan de hand van stap-voor-stap instructies. Of je kan de stap-voor-stap handleiding gebruiken ter inspiratie voor je eigen interpretatie.

Project ZentanglePrimer
De basis voor deze samenkomst zijn de oefeningen uit het boek ‘Zentangle Primer vol. 1. Je kan de oefeningen zowel maken op tiles als in je Zentangle Tekenboek.

Project Zentangle Tekenboek
Tijdens deze samenkomst werken we niet op tiles, maar in een tekenboek. We verkennen hierbij allerlei eenvoudige decoratietechnieken.

Tekenmomenten
Als aanvulling op de bovenstaande beoefeningen bieden we de Tekenmomenten aan. Geïnspireerd door de Zentanglefilosofie en de eeuwenoude wijsheid van Zen krijg je bij deze samenkomst verbindingspunten aangereikt met de kern van je beoefening.  Zo zijn deze Tekenmomenten niet enkel een creatieve activiteit, maar maken we ook de link met het (dagelijks) leven. Tekenmomenten zijn dus niet enkel een ideale gelegenheid om reeds begonnen tiles af te werken of gewoon om een tile te tekenen in vrije stijl. Het ontvangen en geven van inspiratie is een belangrijk element in deze groep. Zo beoefenen we vrijgevigheid en het ontvangen in alle openheid op een tastbare manier.

Wat moet ik doen wanneer ik (tijdelijk) geen Reminders voor de samenkomsten wil ontvangen?

Stuur ons een mailtje indien je (tijdelijk) geen Reminders wenst te ontvangen. We pauzeren dan deze mails voor jou. De reminders terug activeren kan eveneens door ons een mailtje te sturen.
Wil je de Reminders niet meer ontvangen, kan je je uitschrijven door onderaan de Reminder op de link ‘Uitschrijven’ te klikken.