Onderricht

inspirerende inzichten en uitgelichte citaten die je beoefening ondersteunen
Beoefening – de praktijk van zentangle

Beoefening – de praktijk van zentangle

Het is je waarschijnlijk ook al opgevallen dat we op onze website en ook tijdens de samenkomsten regelmatig de term beoefening gebruiken. En misschien doet de term beoefening jou ook automatisch denken aan woorden als oefenen en oefening. Woorden als oefenen en oefening worden meestal gebruikt in de context van iets vaak doen/herhalen zodat zich een bepaalde vaardigheid kan ontwikkelen. Iets vaak doen/herhalen om een zekere vaardigheid te ontwikkelen is dus zeker één van de definities voor beoefening. En wanneer we iets vaak doen gaat het ook vanzelf steeds vlotter en beter. Wanneer je dus vaak tekent ontwikkel je de vaardigheid van het tekenen. Ja toch? Maar we weten natuurlijk ook dat Zentangle een kunstvorm is waarbij we tekenen zonder vooropgesteld einddoel en zonder verwachtingen. Dus waarom zouden we absoluut de term ‘beoefenen’ willen gebruiken? Is het woord ‘tekenen’ hier dan niet meer op z’n plaats?

Lees meer
De magische ‘One Stroke’ in je levenspatroon

De magische ‘One Stroke’ in je levenspatroon

Je leven bestaat uit meerdere facetten: je werk, je familie , je vrienden, je vrije tijd, … En elk van deze facetten komt met zijn eigen bezigheden, taken en verantwoordelijkheden. Het in balans brengen van al deze bezigheden brengt met zich mee dat je voortdurend aandacht dient te hebben voor meerdere aspecten tegelijkertijd. Je familie vraagt nu eenmaal andere doelstellingen en prioriteiten dan bijvoorbeeld je werk. Tenslotte wil je wat je belangrijk vindt in je leven ook allemaal op de best mogelijke manier doen. Maar alles zo goed mogelijk willen doen, maakt het er vooral niet eenvoudiger op.
De Zentanglefilosofie daarentegen vertelt ons dat zowel een Zentangle en daarom ook ons levenspatroon zich ontvouwt ‘One Stroke at a Time’ en dat er dus slecht één enkele lijn is die er werkelijk toe doet. Een enkele lijn is het referentiepunt voor je volgende ‘stroke’ of je volgende ‘stap’ in je leven.
Stel je voor dat er in je leven één enkele lijn is en die je helpt om steeds op het juiste spoor te blijven in al je activiteiten en doelstellingen en die je helpt om je leven te ontvouwen. Zou dat je leven niet enorm vereenvoudigen?

Lees meer
Ontvouwen

Ontvouwen

Een Zentangle ontvouwt zich ‘One Stroke at a Time’. Wanneer je diep luistert naar het woord ontvouwen, doet het jou dan ook denken aan een langzaam, zorgvuldig en geheel natuurlijk proces? En is dat ook niet precies datgene waar Zentangle voor staat? Maar het woord ontvouwen doet mij daarnaast ook heel sterk denken aan de groei van een bloemknop tot een bloem. Dat ik graag dit metafoor uit de natuur gebruikt komt misschien wel omdat mijn man tuinen ontwerpt en aanlegt.
Laat niet alleen Zentangle maar ook de bloemen van de tuinier en de natuur je inspireren in het groeiproces om je leven te laten ontvouwen op een geheel natuurlijke manier.

Lees meer
Eenvoud en langzaam zijn kwaliteiten van hart.

Eenvoud en langzaam zijn kwaliteiten van hart.

‘One Stroke at a Time’ is een welbekende boodschap die de Zentanglemethode ons wil meedelen. Wat er mee bedoeld wordt is eenvoudig: Dingen die aanvankelijk moeilijk lijken worden heel erg doenbaar wanneer je ze One Stroke at a Time doet. Voor wie Zentangles tekent is dat overduidelijk: Want worden die niet letterlijk lijntje per lijntje getekend? Zelfs voor wie Zentangle niet zo vertrouwd is, is de boodschap eenvoudig te begrijpen. Wanneer we in ons dagelijks leven werken aan grotere of ingewikkelde projecten, delen we die haast automatisch in in kleinere stappen. Maar hoe vaak worden we in het leven niet geconfronteerd met iets nieuw waarbij we geen flauw idee hebben hoe er aan te beginnen, laat staan er ook nog voor te zorgen dat het ook nog werkt. Dat is dan ook heel vaak het punt waar we vast lopen. Wanneer we met dit punt in aanraking komen zijn er twee elementen waar we altijd op kunnen steunen: Eenvoud en langzaam. Wanneer we dieper naar de Zentanglemethode kijken, zie je dat deze twee eigenschappen duidelijk aanwezig zijn in deze kunstvorm. Ze vormen als het ware de ruggengraat voor ‘One Stroke at a Time’.

Lees meer
Zorg dragen voor je Zentanglemateriaal

Zorg dragen voor je Zentanglemateriaal

Deelnemen aan de meerdaagse workshops ‘Brush Mind’ en ‘Brush Creativity’ van de Japanse kalligraaf Kazuaki Tanahashi zijn voor mij een mooie gelegenheid om kennis te maken, niet alleen met deze bijzondere kunstvorm, maar daarnaast ook met een zeer bijzonder en wijs man. Kazuaki Tanahashi is naast Japans kalligraaf ook kunstenaar, dichter, vertaler van boeddhistische teksten en vredesactivist. Kaz (want zo wordt hij doorgaans genoemd), heeft het tijdens zijn workshops over ‘hoe zorg dragen voor de borstel waarmee je werkt’. Over hoe zorg te dragen voor de borstel valt wellicht héél wat praktische dingen te vertellen: hoe de borstel uitgewassen dient te worden of hoe je hem bij voorkeur laat drogen om maar een paar voorbeelden te noemen . Maar over deze praktische zaken heeft Kaz het niet …

Lees meer
Verlangzamen

Verlangzamen

Sommige woorden spreken meer tot ons dan andere. En ze hoeven daarvoor helemaal niet ‘out of the box’ te zijn of iets spectaculair te omschrijven. Meestal vinden we ze gewoon mooi of betekenen ze meer voor ons dan andere woorden die we dagelijks gebruiken. Voor mij persoonlijk is ‘verlangzamen’ zo’n woord. Het woord verlangzamen kwam ik een poosje geleden tegen. Het stond, geloof ik, ergens in een gedicht. Het trok meteen mijn aandacht. Eerst en vooral misschien omdat het een niet bestaand woord is, maar een woorden dat ontstaan is uit dichterlijke vrijheid. Het bijzondere is dat er duidelijk twee verschillende woorden in te ontdekken zijn: verlangen en langzaam.

Lees meer