PaperArtStudio - Zentangle Workshop

Zentangle als inspiratiebron voor een aandachtigere levenswijze

 

{

Omschrijving

De Zentangle Workshop is een inspirerende reis naar een creatief ontwaken door gebruik te maken en het begrijpen van de stappen, het ritueel en de filosofie van de Zentanglekunstvorm.

Kenmerken

De Zentangle Workshop biedt, met als basis de originele theorie en filosofie van Zentangle, kennis en inzicht die beduidend verder gaat dan enkel het tekenen van Zentangles en het aanleren van motieven.

Doelgroep

De Zentangle Workshop is een ideale basis voor het  uitdiepen van Zentangle als levenskunst en is een mooie voorbereiding voor  Zentangle als creatieve Zenbeoefening. De Zentangle Workshop is de basis voor deelname aan onze Beoefening

Werkwijze

De Zentangle Workshop is een unieke samensmelting van een creatieve workshop, spirituele begeleiding en motiverende coaching. Deze samensmelting maakt het leerproces tot een inspirerende en boeiende ervaring.

De basisdefinitie van Zentangle omschrijft deze kunstvorm als een eenvoudige methode waarbij men door het tekenen van gestructureerde patronen prachtige abstracte kunst kan creëren.

Deze kunstvorm inspireert niet alleen mensen met artistieke voorkennis of interesse, maar ook mensen zonder enige voorafgaande ervaring met tekenen of andere creatieve bezigheden. Zentangle is een techniek die op een zeer toegankelijke manier iedereen uitnodigt om meer kunst op een tastbare manier in het leven te brengen. Bezig zijn met Zentangle biedt een gevoel van ontspanning, ontwikkelt creatieve vaardigheden en geeft een gevoel van voldoening.

Zentangle is daarnaast ook een krachtig metafoor en inspiratiebron voor levenskunst.

Levenskunst houdt vooral ook de bereidheid in om zelf iets te doen aan ons gevoel van harmonie en welzijn in het dagelijks leven. Deze bereidheid is het beantwoorden van de uitnodiging van het leven om ons te verbinden met onze meest natuurlijke bron van welzijn. Vooral het woord ‘verbinden’ is hierbij belangrijk. Het woord verbinding of verbinden verwijst altijd naar een relatie.  En omdat Zentangle een metafoor en inspiratiebron is voor levenskunst kunnen we Zentangle toepassen om onze relatie te ontwikkelen met de meest natuurlijke bron van welzijn.

Maar wat is precies deze meest natuurlijke bron van welzijn en wat is belangrijk wanneer je Zentangle als inspiratiebron voor levenskunst in je dagelijks (drukke) leven wil integreren?

De Zentangle Workshop van PaperArtStudio legt zich in het bijzonder toe op de processen en kenmerken van de Zentanglemethode die deze relatie met onze meest natuurlijke bron van welzijn ondersteunen en inspireren. Onze persoonlijke ervaring met het tekenen van Zentangles gaat van Zentangle als rustgevende en ontspannende activiteit tot Zentangle als creatieve zenbeoefening. Dat maakt dat we tijdens de Zentangle Workshop inzicht en kennis kunnen bieden die beduidend verder gaat dan enkel het tekenen van Zentangles als techniek en het aanleren van motieven.

Ons dagelijks leven bestaat uit patronen. We zien ze bijvoorbeeld in de natuur, in gebouwen en horen ze in muziek. De zentanglemethode is geïnspireerd door patronen. We noemen ze tangles. Tangles zijn gestructureerde patronen waardoor we ze eenvoudig kunnen reproduceren.

De inhoud van de Zentangle Workshop en hoe we deze inhoud presenteren:

Live Workshop

Waarom de inspanning doen om  een Live Workshop bij te wonen wanneer er zoveel boeken, video’s, blogberichten, websites, … bestaan over het onderwerp Zentangle? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig: Live workshops creëren een verbinding die geen enkele andere vorm van leren of informatiebron kan bieden. Een live workshop creëert niet enkel een verbinding tussen mensen, maar biedt ook de gelegenheid om zich op een unieke manier te verbinden met de aangeboden informatie. En dit is vooral belangrijk wanneer we kennis maken met iets nieuw of wanneer  een goede basis nodig is voor datgene waar we ons verder in wensen te verdiepen. Eens we een goede, betrouwbare fundering hebben opgebouwd, wordt het ook veel eenvoudiger om te navigeren tussen alle aangeboden informatie zonder er door overweldigd te worden.

1-1-1 methode

De Zentangle Workshop is samengesteld uit drie verschillend elementen: een creatieve workshop, spirituele begeleiding en motiverende coaching. We weten uit ervaring dat leerprocessen niet gebaseerd hoeven te zijn op gewichtige theorieën en moeilijk te vatten inzichten. Bovendien zijn we meer open en leren veel sneller wanneer we iets als prettig en ontspannend ervaren. Dat is de reden waarom we deze workshop aanbieden als een samensmelting van deze drie elementen. De afwisseling van verhalen, theorie, tekenen, filosofie en metaforen maken dit leerproces licht verteerbaar en tot een unieke en boeiende ervaring.

Meerwaarde

Wanneer we onze mogelijkheden met de Zentanglemethode willen uitbreiden, hebben we meestal de neiging om op zoek te gaan naar iets nieuw om toe te voegen. Een beter manier is echter om elk stapje van de basistechniek of proces eerst grondig te exploreren. De  Zentangle Workshop deelt de Zentangletechniek en het Zentangleproces op in kleine stapjes en dat geeft de mogelijkheid om elk deeltje op zich te bekijken als onder een microscoop. Hoe beter we elk stap van het Zentangleproces begrijpen en hoe meer inzicht we hebben in elk onderdeel van de Zentangletechniek, hoe meer we ook met deze stappen en deze onderdelen kunnen doen. Het wordt dan ook veel eenvoudiger om nadien iets nieuw toe te voegen.

Minder is meer

Wat is in het dagelijks leven de val waar we toch weer voortdurend dreigen in te trappen? Het antwoord zal je misschien verrassen; want het antwoord is de val van het ‘te veel’. En dat ‘te veel’ gaat niet alleen over materiële dingen, te veel activiteiten, maar geldt ook voor ‘te veel informatie’. Informatie op zich is geweldig, maar het gevaar van te veel informatie is dat we niet meer in de gelegenheid zijn of niet meer de tijd hebben of nemen om het aangebodene tot ons te nemen, te absorberen en ook toe te passen. We zorgen er voor dat de informatie die we je aanbieden tijdens de Zentangle Workshop ‘to the point’ is.

Zentangle definitie

Zentangle is een eenvoudige methode om prachtige abstracte kunst te creëren door het tekenen van gestructureerde patronen. 

Definities scheppen duidelijkheid en wanneer we bovenstaande definitie van Zentangle lezen kunnen we reeds een glimp waarnemen van wat Zentangle is. Toch moeten we een beetje dieper in deze omschrijving duiken om deze ook werkelijk te doorgronden. Neem nu nog maar eenvoudig  het woord Zentangle. Het woord Zentangle bestaat op zich al uit twee verschillende begrippen. Deze begrippen hebben elk los van elkaar een eigen betekenis, maar worden hier ook samen tot één woord gevormd. Toch maakt de aanwezigheid van het woordje ‘Zen’ in Zentangle het geheel op zich niet specifiek Zen. Wel vormt de manier waarop Zentangles worden opgebouwd een ideale basis voor het beoefenen van Zentangle als Zenactiviteit. We ontrafelen niet alleen het woordje Zentangle maar ook de definitie van Zentangle. We bekijken daarbij elk begrip op zich, maar ook de betekenis van het grotere geheel.

De geest van de beginner

In het boek ‘Zenmind-Beginnersmind’ van Shunryu Suzuki staat te lezen ‘Het geheim van kunst is altijd een beginner zijn’. En ik denk dat Suzuki daar een belangrijk punt heeft. En dat niet alleen wanneer het gaat over het creëren van een tastbaar kunstwerk maar vooral ook wat betreft het beoefenen van levenskunst. Wanneer we er van uit gaan dat we al weten wat het is verliezen we niet alleen onze verwondering en openheid maar missen ook de kans om telkens iets nieuw te ontdekken. Wanneer je Zentangle werkelijk begrijpt, zie je ook de voortdurende uitnodiging van deze kunstvorm om telkens weer opnieuw te beginnen.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is de kernenergie van het leven omdat het het leven meer vloeibaar maakt. Dankbaarheid maakt dan ook deel uit van de Zentanglefilosofie. Zentangle kan je omvormen tot een krachtige oefening in dankbaarheid. Waarom dankbaarheid beoefenen? De reden daarvoor is niet dat we niet dankbaar willen of kunnen zijn, maar we vergeten het alleen zo vaak om dankbaar te zijn. We denken er wel aan bij bijzondere gelegenheden, maar hoe zit het met onze dankbaarheid om de eenvoudige alledaagse dingen of zelfs onze dankbaarheid op momenten dat er uitdagingen ons pad kruisen? Dagelijks dankbaarheid beoefenen is de eerste en meest eenvoudige stap die we kunnen nemen voor een aandachtigere levenswijze en meer harmonie. Reeds in de 13de eeuw wist Meester Eckhart op een bijzonder mooie manier de kracht van dankbaarheid te verwoorden met zijn uitspraak: ‘Als het enige gebed dat je ooit uitspreekt ‘Dank U’ is, dan is dat meer dan voldoende’.

Strings en tangles

De basis van een Zentangle wordt steeds gevormd door het tekenen van een string en binnen deze string vervolgens tangles te tekenen. Deze techniek is de eenvoud zelve. Zelfs wanneer je het tekenen van een string en tangles zuiver bekijkt als een techniek waarmee je een Zentangle creëert, zelfs dan bieden ze allebei eindeloze mogelijkheden waar je niet op uitgekeken raakt.  Maar strings en tangles zijn niet enkel een onderdeel van een techniek. Zowel een string als tangles hebben elk hun eigen specifieke betekenis binnen een Zentangle en spelen elk een unieke rol binnen de filosofie van de Zentanglemethode. Wanneer men de lijnen in tangles toetst aan levenskunst geven ze aan deze eenvoudige patronen een unieke schoonheid.

Aandacht

Wat is aandacht eigenlijk? Wanneer we gevraagd worden aandachtig te zijn, spannen we vaak onbewust bepaalde spieren. Toch leidt een aandachtigere levenswijze naar meer ontspanning. Maar ik ben het volkomen met je eens dat een gespannen aandacht weinig of niets zal bijdragen aan ons welzijn. Integendeel zelfs. Maar uiteraard hebben we het bij een aandachtigere levenswijze dan ook niet over een aandacht die synoniem is met controle of gespannenheid. Het beoefenen en begrijpen van de juiste aandacht is niet alleen belangrijk tijdens het tekenen van Zentangles, maar ook in het dagelijks leven.

Structuur en ritueel

Zentangle kent een welbepaald proces en is opgebouwd als een ritueel. Vaak wordt dit proces en ritueel gezien als een hulpmiddeltje voor diegenen die pas met Zentangle beginnen. Maar is het werkelijk enkel een hulpmiddeltje? Rituelen en structuur spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Rituelen en structuren maakten deel uit van het dagelijks leven in het verleden en zullen ook in de toekomst er altijd deel van blijven uitmaken. Rituelen en structuren vormen dan ook geen beknotting van de vrijheid, maar zijn een natuurlijke manier om ons te verbinden met en deel uit te maken van het grotere geheel.

Geen fouten

Hoewel de verklaring ‘Er zijn geen fouten in een Zentangle’ op zich heel eenvoudig lijkt, is het misschien wel het meest misbegrepen deel van de filosofie van Zentangle. Dat er geen fouten zijn in een Zentangle lijkt op het eerste zicht enkel een bemoedigend of ondersteunend iets te zijn dat helpt om op een meer ontspannen manier te kunnen tekenen. Deze belangrijke boodschap gaat echter veel dieper en veel verder. Een goed inzicht in deze inspirerende boodschap heeft een grote invloed op de manier waarop we ons in het dagelijks leven voortbewegen.

(…) Bovendien draagt een gevoel van dankbaarheid automatisch bij aan een gevoel van ontspanning. Het is namelijk niet mogelijk om je dankbaar te voelen en tegelijkertijd gespannen, omdat ze beiden elkaars tegengestelden zijn. Geef jezelf dus regelmatig het voordeel van dankbaarheid en draag op die manier bij aan een meer ontspannen gevoel voor jezelf. (…)

(Zentangle Workshop - Jella Verelst)

(…) Werk langzaam en volg met je ogen, je hand, je pen, de inkt die op het papier vloeit (…)

(Zentangle Workshop - Jella Verelst)

En ook …

  • Vier dingen die je absoluut moet weten over tangles zodat je deze eenvoudige motieven in een juist perspectief kan plaatsen binnen de Zentanglefilosofie.
  • Welke eeuwenoude principes inspireerden het ontstaan van de Zentanglemethode en waarom spelen deze principes ook vandaag nog zo een belangrijke rol in het dagelijks leven.
  • Zentangle Inspired Art is ontstaan uit de Zentanglemethode, maar integreert niet alle principes van Zentangle. Waar eindigt Zentangle en waar begint Zentangle Inspired Art?
  • Hoe Zentangle de basis kan vormen voor een aandachtigere levenswijze en waarom en hoe een aandachtige levenswijze de manier is om ons te verbinden met onze meest natuurlijke bron van welzijn.
  • Wat is een Zentangle Ensemble, wat is de betekenis ervan binnen het tekenen van Zentangles en waarom en hoe kunnen we ze gebruiken?
  • Wat leert het bekijken tijdens deze workshop van meerdere Zentangles die samen zijn geplaatst ons over begrippen als universeel en uniek?
  • Acht fundamentele tangles die je verder kan exploreren en voortdurend herontdekken.

 

Wat deelnemers zeggen over deze workshop …

*Het was super Jella. Echt een aanrader voor iedereen. En leuk geprijsd. Niemand hoeft het daar voor te laten. Hartelijk dank voor het delen van je kennis met zoveel liefde en aandacht gedaan. Een dikke kado. (I.A.)

*Iedereen was unaniem zeer enthousiast. We zijn allemaal vol plannen om nog eens terug te komen. Samen of een nieuwe groep. Het deed ons allemaal deugd. Nogmaals hartelijk dank. (I.A.)

*Beste Jella, Dank voor de boeiende en leerrijke workshop. Het was een mooie mix van achtergrondinformatie en praktijk, alles gebracht in een ontspannen sfeer. (N.V.)

Zentangle Workshop op aanvraag

Heb je vrienden, collega’s of familie die net als jij ook interesse hebben in een kennismaking met Zentangle?
Voor groepen vanaf 5 personen bieden wij deze Zentangleworkshop aan op een datum en uur naar keuze in onderling overleg.